Genunchiul alergatorului

Genunchiul alergatorului

Supranumit sindromul femuro-patelar in termeni ortopedici, genunchiul alergatorului este de fapt un cumul de afectiuni care dau durere si reducerea functiei genunchiului afectat la persoanele care sunt active sportiv. Durerea este cel mai frecvent prezenta in fata genunchiului, acolo unde se afla rotula. Practic, persoana afectata simte durere la nivelul genunchiului in special dupa o activitate solicitanta, cum ar fi…

Infiltratiile cu corticosteroizi

Infiltratiile cu corticosteroizi

Bun, acum ca avem mai mult timp la dispozitie, hai sa trecem in revista si infiltratiile cu corticosteroizi. Toata lumea a auzit de ei, sunt folositi de prin anii ’40 – ’50, pana nu demult erau singura solutie pentru orice tip de durere pe care nu o puteam calma prin metode medicamentoase si recuperare medicala. Ce sunt corticosteroizii? Sunt versiunile…

Gonartroza

Gonartroza

Probabil inamicul meu numarul 1 in practica de zi cu zi, gonartroza era pana nu demult uitata in favoarea coxartrozei pentru care se descoperisera niste implanturi bune cu rezultate senzationale. La ora asta totusi, se fac mai multe proteze de genunchi in toata lumea decat de sold. Marea Britanie a raportat in ultimul sau audit circa 100.000 de proteze totale…

Coxartroza (artroza soldului)

Coxartroza (artroza soldului)

Ma uitam pe articolele mele si se pare ca cel mai citit este cel despre artroza. Lucru evident, fiind de departe cel mai comun diagnostic in cabinetele de ortopedie, reumatologie, si nu numai. Sunt de multe ori intrebat de fiecare articulatie in parte si m-am decis sa scriu, totusi, si aici cate ceva din informatiile care, cred eu, va sunt…

Despre tendoane, ligamente, fascii si alte structuri (tendinite, enthesopatii si alte cuvinte lejere)

Despre tendoane, ligamente, fascii si alte structuri (tendinite, enthesopatii si alte cuvinte lejere)

Hai ca am ajuns si la structurile care, desi sunt popular mai ignorate decat osul, sunt de cele mai multe ori mult mai dureroase si pacatoase decat cel din urma. Ce e un tendon, ligament, fascie, aponevroza? Multe cuvinte pe care romanul le aude din gura medicului si care nu sunt bine intelese. Deseori am pacienti care incearca sa isi…

Periartrita scapulo-humerala (sau cand ne doare umarul)

Periartrita scapulo-humerala (sau cand ne doare umarul)

Mi-am propus sa vorbesc aici despre durerea cronica de umar. Poate printre cele mai frecvente afectiuni cu care ma confrunt la cabinet, durerea de umar este redutabila. Poate intr-atat de urata incat ar putea fi comparata cu cele mai mari dureri de masele pe care le-ati experimentat vreodata (daca nu v-au durut pana acum, sunteti norocosi!). Intai sa va povestesc…

Despre artroza

Despre artroza

Pana la urma, mi-am luat inima-n dinti si o sa atac subiectul asta, pe care il tot tratez si intorc pe toate partile in tot acest timp. O sa dau exemple din artroza genunchiului (gonartroza), pentru ca imi e cel mai la indemana, dar asta nu inseamna ca pentru alte articulatii difera mult metodele de tratament. Articulatiile Ca sa intelegem…

Cine mai e și ăsta Paul Năstase?

Cine mai e și ăsta Paul Năstase?

Acum sa va spun putin despre mine. Simteam nevoia intr-un fel sa ma prezint si sa ma cunoasteti macar ca intentie si mod de a pune problema.

Eu sunt copil de doctor. Nu am crescut intr-o familie traditionala, ca tot e la moda subiectul asta. Ca 99% din copiii de doctori din generatia “de tranzitie” am fost plimbat prin spitale mai ceva ca pacientii pe care ii tratez. Din fericire eram doar in vizita, sau, cum se va dovedi mai tarziu, la munca.