Am decis sa scriu acest articol despre leziunile de cartilaj datorita cresterii numarului de pacienti care se prezinta cu leziuni de cartilaj acute, dar si din cauza faptului ca multa lume nu prea intelege ce este cartilajul.
Sa va spun un secret profesional. In cariera de ortoped, cel putin in Romania, pana nu demult ligamentoplastia artroscopica a acestui ligament incrucisat anterior (prescurtat LIA) era un fel de sfantul Graal al tuturor celor care puneau vreodata mana pe artroscop. Deci daca voiai sa faci tu un ligament ca rezident era ca si cum ai bate la usi inchise.…
Supranumit sindromul femuro-patelar in termeni ortopedici, genunchiul alergatorului este de fapt un cumul de afectiuni care dau durere si reducerea functiei genunchiului afectat la persoanele care sunt active sportiv. Durerea este cel mai frecvent prezenta in fata genunchiului, acolo unde se afla rotula. Practic, persoana afectata simte durere la nivelul genunchiului in special dupa o activitate solicitanta, cum ar fi…
Bun, acum ca avem mai mult timp la dispozitie, hai sa trecem in revista si infiltratiile cu corticosteroizi. Toata lumea a auzit de ei, sunt folositi de prin anii ’40 – ’50, pana nu demult erau singura solutie pentru orice tip de durere pe care nu o puteam calma prin metode medicamentoase si recuperare medicala. Ce sunt corticosteroizii? Sunt versiunile…
Probabil inamicul meu numarul 1 in practica de zi cu zi, gonartroza era pana nu demult uitata in favoarea coxartrozei pentru care se descoperisera niste implanturi bune cu rezultate senzationale. La ora asta totusi, se fac mai multe proteze de genunchi in toata lumea decat de sold. Marea Britanie a raportat in ultimul sau audit circa 100.000 de proteze totale…
Ma uitam pe articolele mele si se pare ca cel mai citit este cel despre artroza. Lucru evident, fiind de departe cel mai comun diagnostic in cabinetele de ortopedie, reumatologie, si nu numai. Sunt de multe ori intrebat de fiecare articulatie in parte si m-am decis sa scriu, totusi, si aici cate ceva din informatiile care, cred eu, va sunt…
Hai ca am ajuns si la structurile care, desi sunt popular mai ignorate decat osul, sunt de cele mai multe ori mult mai dureroase si pacatoase decat cel din urma. Ce e un tendon, ligament, fascie, aponevroza? Multe cuvinte pe care romanul le aude din gura medicului si care nu sunt bine intelese. Deseori am pacienti care incearca sa isi…
In blogul anterior va povesteam despre fracturi si cum se trateaza. Acum, hai sa detaliem putin despre complicatii si la ce sa ne asteptam atat dupa tratament, cat si daca alegem sa nu ne tratam din prima, fie ca nu putem ajunge la medic, fie ca tratamentul initial a esuat. Complicatiile in ortopedie se impart in locale (se manifesta doar…
Ma uitam, asa, in istoric sa vad despre ce am scris deja si despre ce as mai vrea sa vorbesc mai departe, si incepusem bine cu generalitatile, cu entorsele, si la scurt timp mi-am rupt mana. Si in loc sa scriu eu un blog minunat despre fracturi, am scris despre mana mea. Numai ca eu nu mi-am dat seama ca…
De cateva ori mi-a fost pusa intrebarea aceasta cu preventia (profilaxia) in consultatii, dar de fiecare data am trecut peste ea destul de repede. De ce? Pentru ca la ortoped pacientul vine deja cu o problema pentru care nu prea mai ai cum sa faci preventie. Fie ca e ceva rupt, fie ca e uzat, in ortopedie daca se intampla…
Mi-am propus sa vorbesc aici despre durerea cronica de umar. Poate printre cele mai frecvente afectiuni cu care ma confrunt la cabinet, durerea de umar este redutabila. Poate intr-atat de urata incat ar putea fi comparata cu cele mai mari dureri de masele pe care le-ati experimentat vreodata (daca nu v-au durut pana acum, sunteti norocosi!). Intai sa va povestesc…
Pana la urma, mi-am luat inima-n dinti si o sa atac subiectul asta, pe care il tot tratez si intorc pe toate partile in tot acest timp. O sa dau exemple din artroza genunchiului (gonartroza), pentru ca imi e cel mai la indemana, dar asta nu inseamna ca pentru alte articulatii difera mult metodele de tratament. Articulatiile Ca sa intelegem…
Pentru ca eterna sursa de inspiratie a mea pentru postari e cazuistica variata care imi bate la usa, m-am hotarat sa scriu si despre aceasta boala, de care chiar si membri ai familiei mele sufera, “in tacere”. Ce e NACF asta? Practic, necroza aseptica de cap femural, reprezinta intreruperea alimentarii cu sange a unei portiuni din femur, si anume “bila”…
Ne transforma in niste cocosei de munte, cu pinteni frumosi! Daca nu v-a dat peste cap titlul, inseamna ca stiti deja niste lucruri, asa ca o sa fiti destul de interesati. Daca v-a dat de gandit, atunci e perfect. Imaginea de mai sus e mult prea comuna din pacate pentru ce as dori eu sa vad in populatia generala. Este…
O sa incepem cu traumatismele, ca alea sunt cele mai dese. Cred ca nu exista om care sa nu fi reusit in viata asta sa nu calce stramb cu piciorul, sau sa cada si sa il doara cate o mana, sau altceva similar. Care e diferenta intre o entorsa si o luxatie? Una foarte mare.
Acum sa va spun putin despre mine. Simteam nevoia intr-un fel sa ma prezint si sa ma cunoasteti macar ca intentie si mod de a pune problema.
Eu sunt copil de doctor. Nu am crescut intr-o familie traditionala, ca tot e la moda subiectul asta. Ca 99% din copiii de doctori din generatia “de tranzitie” am fost plimbat prin spitale mai ceva ca pacientii pe care ii tratez. Din fericire eram doar in vizita, sau, cum se va dovedi mai tarziu, la munca.